AcasăAnalizeAngajarea în câmpul muncii – ambiție când este vorba despre autism

Angajarea în câmpul muncii – ambiție când este vorba despre autism

Ce este autismul?

Autismul este  o tulburare neurologică de dezvoltare care persistă pe tot parcursul vieții și afectează modul în care oamenii percep lumea și interacționează cu ceilalți.

Persoanele cu autism văd, aud și simt lumea diferit față de ceilalți oameni. Dacă ai autism, îl ai pe viață; autismul nu este o boală și nu poate fi „vindecat”. De fapt, autismul este un aspect fundamental al identității.

Ați auzit probabil sintagma Tulburare din Spectrul Autist (TSA). Ce înseamnă spectru ? Persoanele cu autism au anumite dificultăți, dar autismul îi afectează în moduri diferite. Unii au dificultăți de învățare, probleme de sănătate mintală sau alte afecțiuni, ceea ce înseamnă ca persoanele cu autism au nevoie de niveluri diferite de sprijin. Cu tipul potrivit de sprijin, toți pot fi ajutați să trăiască o viață împlinită, și pot avea un viitor sigur și decent.

Multe persoane cu autism au o varietate de abilități, uneori excepționale, care le permit să fie buni în diferite domenii : pictură, arhitectură, tehnologii informaționale, matematică, muzică, etc. Care în timp și cu muncă asiduă, pot deveni profesii : de la vânzări la programator , de la jurnalist la statistician.

De ce merită să angajezi o persoană cu autism ?

Angajații cu autism pot avea nevoie de sprijin, adesea nu foarte mult, la locul de muncă. Pe lângă punctele forte și talentele lor individuale, candidații cu autism demonstrează adesea abilități peste medie în următoarele arii:

  • nivelul ridicat de concentrare
  • fiabilitate, conștiinciozitate și perseverență
  • acuratețe, atenție sporită la detalii și capacitatea de a identifica erorile
  • abilitate tehnică, cum ar fi în IT
  • cunoștințe faptice detaliate și o memorie excelentă

Aceasta înseamnă că o persoană cu autism poate fi mai bună la un anumit loc de muncă decât cineva care este neurotipic.

Angajând o persoană cu autism, puteți deschide noi posibilități pentru organizația dvs.

  1. Angajații cu autism pot aduce abilități unice și valoare adăugată la locul de muncă: o perspectivă unică asupra problemelor și o abordare inovatoare la rezolvarea lor.
  2. Angajații cu autism sunt dedicați și loiali: Persoanele cu autism sunt adesea foarte loiale și dedicate angajatorului lor și pot fi angajați de încredere, cu un simț puternic al responsabilității și o atitudine pozitivă față de munca lor.
  3. Pot fi angajați pe termen lung: Odată ce tinerii cu autism sunt pregătiți pentru un anumit loc de muncă și li se oferă un mediu de lucru potrivit, aceștia pot fi angajați de durată, având un interes puternic în menținerea unei rutine și a unui program regulat.
  4. Angajarea lor poate îmbunătăți cultura organizației: Odată ce o organizație începe să angajeze persoane cu autism, se poate crea o cultură mai diversă și mai incluzivă, ceea ce poate duce la o creștere a creativității și inovației.
  5. Pot fi susținuți de programe și resurse speciale: Există programe internaționale și resurse speciale care pot ajuta persoanele cu autism să se pregătească și să se integreze în câmpul muncii. Aceste programe pot oferi instruire, suport social și coaching pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile și să-și îndeplinească obiectivele de carieră.

Conform Ambitionforautism.org.uk, în lume,  doar 29% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, chiar dacă marea majoritate doresc să lucreze.

Rata șomajului pentru persoanele cu autism care sunt pregătite și dispuse să muncească este de obicei de două ori mai mare decât a populației neurotipice.

Istorii  din MD

Alexandru* este un adolescent cu autism care are 19 ani și adoră să călătorească cu troleibusul, cunoaște toate rutele și în weekend se plimbă absolut autonom și nesupravegheat, își plătește singur călătoriile. Ar fi putut deveni un șofer extraordinar de troleibus. Dar… părinții au reușit să îl angajeze la un depozit de legume, unde Alexandru lucrează la o bandă rulantă și împachetează legume.

”Lucreaza 2-2,5 ore in frig, miros urât, murdarie, praf si mucegai. Legumele is tare prafuite, în saci sunt legume cu mucegai. El și așa era tare alergic, acuma s-a acutizat. Toți banii lui îi dau pe medicamente” ne povestește mama lui Alexandru.

Mădălina are o multitudine de talente : coase, brodează, cântă, gătește. Dar…

”Noi am absolvit scoala de meserii, dar nu ne-au luat la practică la fabrică. Mădălina a stat acasă. Au zis ca ei îi trebuie însoțitor personal și ea nu se va descurca singură.  Dar vreau neaparat pe viitor să se angajeze în câmpul muncii. Îmi pare rău că nu au avut încredere în ea ca s-o lase la fabrică. Vreau ca ea sa lucreze și ea vrea să lucreze…” ne spune mama Mădălinei.

Aliona Dumitraș, directoarea executivă a AO SOS Autism afirmă că ”Republica Moldova la moment nu este pregătită să angajeze tineri cu autism. Nu există nici un cadru legal în acest sens. Majoritatea tinerilor cu autism, după clasa 9, nu mai sunt încadrați în careva instituții de învățământ. AO SOS Autism își propune să creeze ateliere vocaționale pentru tinerii cu autism unde aceștia ar putea deprinde abilități de croitorie, confecționare a obiectelor din ceramică, a săpunurilor artizanale, a lumânărilor din ceară naturală, tehnologii informaționale și robotică. Totodată îndemnăm părinții să meargă pe Întreprinderi private, să facă antreprenoriat social, unde cu timpul ar putea să-și angajeze copiii. Este o cale rapidă și sigură de a acorda o șansă la un viitor decent acestor tineri la noi în țară.”

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) și alte tulburări genetice din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

4,916FaniÎmi place
328CititoriConectați-vă
37CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

L-am ales pe Dumnezeu

Singurul vis pe care l-am avut vreodată, acela de a merge la facultate într-o altă ţară, a fost înlocuit de unul mult mai tangibil: vreau să pășesc pe porţile cerului. Mama a fost botezată în Biserica...

Rugăciunea și sensul vieţii

Te-ai întrebat vreodată dacă rugăciunile tale sunt mai mult decât un dialog cu tine însuţi, o proiecţie a propriilor tale dorinţe, un produs al imaginaţiei tale febrile? Te-ai gândit uneori că rugăciunea este un...

Anna Casian-Musteață – Cum să ne îngrijim casa într-un mod mai ecologic

Ați obosit de produsele chimice de curățenie? Atunci să știți că vă puteți păstra casa curată, fără a produce daune sănătății dvs.

ALTE ARTICOLE

L-am ales pe Dumnezeu

Singurul vis pe care l-am avut vreodată, acela de a merge la facultate într-o altă ţară, a fost înlocuit de unul mult mai tangibil: vreau să pășesc pe porţile cerului. Mama a fost botezată în Biserica...

Rugăciunea și sensul vieţii

Te-ai întrebat vreodată dacă rugăciunile tale sunt mai mult decât un dialog cu tine însuţi, o proiecţie a propriilor tale dorinţe, un produs al imaginaţiei tale febrile? Te-ai gândit uneori că rugăciunea este un...

Cum să creștem acolo unde ne-a așezat Dumnezeu

Ţi-ai făcut timp vreodată să te minunezi de frumuseţea unui copac? Înalţi, maiestuoși și puternici, copacii ne furnizează oxigenul de care avem nevoie pentru a trăi. Într-un editorial al revistei Reader’s Digest am găsit recent o poveste...