AcasăAnalizeSă ne ferim de contrafaceri!

Să ne ferim de contrafaceri!

„La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul” (Geneza 1:1). Dar nu S-a oprit aici. El a creat oamenii – „adică un bărbat și o femeie, un el și ea” –, făcând din căsătorie fundamentul societăţii umane.

Dumnezeu a avut nevoie de șase zile pentru a crea tot ce este consemnat în primul capitol din Geneza. Totuși, săptămâna nu are șase zile. Ziua a șaptea a săptămânii s-a născut din dorinţa lui Dumnezeu de a avea companie. El a preţuit tovărășia primilor oameni suficient de mult încât să creeze o lume în care Adam și Eva să trăiască. Și, după ce a terminat de făcut lumea, a pus deoparte Sabatul, pentru a avea părtășie în această zi cu perechea creată după chipul Său.

Așezând bărbatul și femeia într-o lume nouă, despre care ei nu știau nimic, și petrecând timp cu ei pentru a le arăta ce crease, Dumnezeu a stabilit premisele educaţiei. El a fost primul nostru Învăţător. Am fost creaţi pentru a fi curioși, pentru a învăţa, pentru a cunoaște. El a vrut ca noi să Îl cunoaștem, să avem părtășie cu El și să ne facă plăcere să descoperim lumea uimitoare pe care a creat-o.

Creatorul le-a oferit primilor noștri părinţi trei mari daruri: instituţia căsătoriei, un sistem de educaţie și o zi de odihnă.

Astfel, Creatorul le-a oferit primilor noștri părinţi trei mari daruri: instituţia căsătoriei, un sistem de educaţie (sub supravegherea lui Dumnezeu) și o zi de odihnă, în care să ne închinăm Creatorului nostru și să avem părtășie cu ceilalţi.

Din nefericire, acesta nu este finalul poveștii. Un dușman i-a înșelat pe primii noștri părinţi, iar aceștia au pierdut comuniunea și părtășia plină de bucurie cu Dumnezeu, ajungând într-o stare de teamă și de înstrăinare. De atunci, am început să hoinărim departe de El: „Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui” (Isaia 53:6).

Umanitatea noastră, cu diferenţele, dar și cu legătura unică dintre bărbat și femeie; Sabatul, cu părtășia plină de bucurie cu Dumnezeu și cu ceilalţi; și educaţia, cu posibilităţile infinite de învăţare sub îndrumarea Creatorului-Învăţător – toate aceste elemente conţineau în ele seminţele fericirii și dezvoltării nelimitate. Cu toate acestea, în fiecare caz, înșelătorul a venit cu o contrafacere, o imitaţie menită să ne jefuiască de comorile cu care am fost înzestraţi de Dumnezeu.

Schimbarea zilei de odihnă inversează succesiunea muncă-odihnă și sfidează, de asemenea, dreptul Creatorului de a stabili ordinea și priorităţile în univers.

Schimbarea zilei de odihnă – Sabatul, de la sfârșitul săptămânii, cu duminica, prima zi a  săptămânii – nu doar că inversează succesiunea muncă-odihnă, dar sfidează, de asemenea, dreptul Creatorului de a stabili ordinea și priorităţile în univers. Această contrafacere poate fi subtilă, dar ne privează de binecuvântarea Sabatului și de bucuria de a sărbători minunile creaţiei în prezenţa lui Dumnezeu.

A doua contrafacere privește educaţia seculară, în care nimic din ceea ce învăţăm nu are legătură cu Dumnezeu. Această excludere subminează sistemul educaţional edenic, în care Dumnezeul infinit este atât sursa, cât și obiectul învăţării.

A treia contrafacere atacă modelul edenic prin renunţarea la planul divin cu privire la căsătoria dintre bărbat și femeie. Acest lucru știrbește ceva din noi și afectează imaginea lui Dumnezeu, deoarece împreună, bărbat și femeie, reflectăm imaginea Lui (Geneza 1:27). Teologul Karl Barth a observat că omul reflectă chipul lui Dumnezeu (Imago Dei), fiind bărbat și femeie, „într-o relaţie de diferenţiere și plină de bucurie”. Împreună, bărbatul și femeia exercită stăpânire asupra ordinii create.

Ultima carte a Bibliei, care descrie ce se va întâmpla la sfârșitul timpului, ne imploră: „Temeţi-vă de Dumnezeu şi daţi-I slavă, căci a venit ceasul judecăţii Lui, şi închinaţi-vă Celui ce a făcut cerul şi pământul, marea şi izvoarele apelor!” (Apocalipsa 14:7). Mai mult decât o poruncă de a ne aminti de Sabat, memorialul creaţiei, acesta este un îndemn la a recunoaște că Dumnezeu a fost înţelept și corect atunci când a înfiinţat toate lucrurile la început. Ceea ce înseamnă și că a rânduit în mod înţelept căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Este greșit să credem că Biblia ne cere să fim avocaţii tuturor celor care sunt marginalizaţi social, indiferent de motivele marginalizării lor.

Convingerea că Dumnezeul iubirii trebuie să îngăduie orice comportament este greșită. De asemenea, este greșit să credem că Biblia ne cere să fim avocaţii tuturor celor care sunt marginalizaţi social, indiferent de motivele marginalizării lor. Ar trebui să ajutăm pe oricine este în nevoie. Hristos a făcut acest lucru. Dar apărarea păcatului care a cauzat problema nu este un lucru pe care Biblia ne cheamă să îl facem. Când îi ajutăm pe alţii, ar trebui să alinăm suferinţa imediată și, de asemenea, să depunem eforturi pentru a elimina cauza suferinţei. Dumnezeu îl iubește pe păcătos, dar nu și păcatul, iar noi trebuie să învăţăm să facem o distincţie similară atunci când ne apropiem de cei care, din orice motiv, se află la marginea societăţii.

Unii ar putea folosi argumentul lui Pavel – conform căruia în Hristos nu există nici bărbat, nici femeie (Galateni 3:28) – pentru a redefini căsătoria. Ceea ce Pavel argumentează aici este că, în Hristos, diferenţele de rasă, statut social sau gen, pe care societatea le folosește pentru a exclude sau oprima, nu reprezintă o barieră în calea mântuirii noastre. Chiar și legea lui Dumnezeu, care ne condamnă, nu este o barieră, deoarece ne conduce la Hristos (Galateni 3:24). Prin Hristos, suntem moștenitori legitimi ai promisiunilor de răscumpărare făcute lui Avraam. Astfel, argumentul lui Pavel nu poate fi folosit pentru contrafacerea Genezei, care ne arată că Dumnezeu a rânduit căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Dumnezeu dorește să fie cunoscut de copiii Lui și intenţionează să ne conducă înapoi la planul original. Cea mai sigură cale de a primi întreaga măsură a binecuvântării pe care Dumnezeu o are rezervată pentru omenire este de a evita falsurile și de a ne supune viaţa voinţei Sale.

Sursă: https://semneletimpului.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

5,324FaniÎmi place
328CititoriConectați-vă
48CititoriConectați-vă
3,730AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

“Noi suntem un popor, care știm să topim inimile” – Victoria Antoci, patiseră în Italia, Parma

Vă invităm să audiați acest interviu cu moldoveanca noastră, Victoria, care din 2017 este stabilită în Italia. Acolo își dezvoltă pasiunea pentru gătit, inspiră zeci de copii prin lecții culinare oferite în cadrul unui...

ÎnSine – Educație prin artă | Matinal

ÎnSine este prima și singura companie din Moldova specializată în educație prin teatru, dedicată atât copiilor, cât și adulților care doresc să se descopere pe sine și să înțeleagă mai profund lumea din jur....

Vica Diavor – Eu sunt responsabil de deșeurile ce le produc | Matinal

În acest interviu am discutat despre ceea cum a apărut ideea de a crea proiectul „Fără Deșeuri” și care a fost motivația principală din spatele inițiativei la fel aflați ce obiceiuri putem adopta pentru...

ALTE ARTICOLE

Credinţa care rezistă și în cuptorul de foc

Împăratul Nebucadneţar a fost prins în menghina iluziilor de grandoare, care aveau să-l bântuie toată viaţa. Prin visul neobișnuit pe care l-a avut, Dumnezeu i-a dezvăluit că el și imperiul Babilonului erau doar capul...

Cum pot să-L cunosc pe Dumnezeu așa cum este El, și nu așa cum mi-L imaginez eu?

Cunoașterea lui Dumnezeu este o aspiraţie inerentă fiinţei raţionale ce Îi recunoaște existenţa. El este Alfa și Omega, Cel fără de moarte și care există pururea, Cel atotputernic și atoatecunoscător, Făcătorul care exprimă idealul oricărei...

L-am ales pe Dumnezeu

Singurul vis pe care l-am avut vreodată, acela de a merge la facultate într-o altă ţară, a fost înlocuit de unul mult mai tangibil: vreau să pășesc pe porţile cerului. Mama a fost botezată în Biserica...