Eram căsătoriţi de numai câteva săptămâni când am descoperit că avea să fie mult mai complicat să creștem spiritual în cuplu decât spuneau instrucţiunile din manualul de utilizare.
Instrucţiunile de bază erau ceva de genul: „Citiţi-vă Bibliile și rugaţi-vă împreună! Aplicaţi de două ori pe zi pentru cele mai bune rezultate!” Dar realitatea a fost că programele noastre de lucru nu se potriveau și aveam așteptări nerealiste și stiluri de învăţare diferite. Nu ne-a mers și nu știam ce să facem în continuare.
De-a lungul anilor, Bernie și cu mine ne-am încropit ceva ce pentru noi a funcţionat. Nu a fost ușor, dar a meritat, pentru că dimensiunea spirituală a căsniciei noastre ne-a îmbogăţit prietenia, viaţa și chiar intimitatea fizică. Dacă un strat lipsește sau se subţiază, pierdem ceva preţios. Multe dintre vârfurile cele mai înalte ale relaţiei noastre au fost în acele rare momente în care am reușit să ne conectăm la cel mai profund nivel al spiritualităţii noastre.
Munciţi și exersaţi până reușiţi!
Până la urmă am găsit o modalitate de a împărtăși ceea ce ne plăcea cel mai mult în activităţile noastre spirituale și ceea ce apreciam la perspectivele diferite ale celuilalt. Am început să ne înţelegem reciproc stilurile de învăţare. Bernie este mai analitic și mai teologic; eu sunt mai creativă și mai empirică. Ne-am întrebat: „Oare cum am putea crea un spaţiu pentru intimitatea noastră spirituală de care să ne bucurăm amândoi și în care să ne simţim bine, în siguranţă?”
De asemenea, am descoperit că relaţia noastră spirituală nu trebuie să se desfășoare la un moment fix în timpul zilei, ci trebuie să ne infuzeze întreaga viaţă (Deuteronomul 6:4-9). În cele din urmă am decis că, de cele mai multe ori, era mai bine să avem fiecare momentele noastre individuale cu Dumnezeu și apoi să împărtășim unul cu celălalt ce ne inspira, în loc să considerăm că trebuie să citim și să studiem același lucru în același timp.
Exploraţi Biblia împreună!
Multe cupluri își dau seama că este greu să studieze Biblia împreună deoarece preferă să studieze și să citească Biblia în moduri diferite. Soţul meu este pastor, așa că el citește Biblia dintr-o perspectivă teologică, care pe el îl entuziasmează, dar care pe mine mă lasă nedumerită.
Eu sunt scriitoare și totodată consilier familial, așa că sunt interesată de poveștile din viaţa oamenilor. El este fascinat de idei, în timp ce eu vreau ca Biblia să aibă un impact practic în viaţa mea de zi cu zi. Și lista poate continua.
Cu câţiva ani în urmă am studiat sistemul Godly Play („Joc divin”), care este un mod unic de a reda istoriile biblice astfel încât ele să hrănească spiritualitatea copiilor. Jerome Berryman, fondatorul Godly Play, folosește câteva întrebări foarte utile care pot fi adaptate la orice naraţiune biblică, indiferent de vârsta pe care o ai sau cât de multe știi sau nu știi despre Biblie. Nouă ni s-au părut foarte utile aceste întrebări, deoarece ne ajută să reflectăm asupra oricărui pasaj biblic într-un mod ingenios și de interes, fără a ne evidenţia diferitele niveluri de educaţie teologică sau a ne face să ne simţim frustraţi. Și am adăugat și câteva întrebări proprii. Următoarele întrebări ni se par deosebit de utile:
- Ce ţi-a plăcut cel mai mult la pasajul biblic?
- Care a fost cel mai important mesaj pentru tine din acest pasaj?
- Ce anume din pasajul citit a avut cea mai mare legătură cu tine sau cu viaţa ta de astăzi?
- Ce ai aflat despre dragostea lui Dumnezeu pentru tine?
- Ce ai simţit că te inspiră Duhul Sfânt să faci în continuare?
Nici măcar nu trebuie să citim aceleași pasaje biblice pentru a discuta pe marginea acestor întrebări, iar ele nasc adesea conversaţii inspirate și posibilităţi noi.
Rugaţi-vă împreună!
Unele cupluri se simt foarte bine rugându-se cu voce tare unul alături de celălalt și unul pentru celălalt. Alte cupluri preferă să își varieze stilurile de rugăciune, iar unele încă se străduiesc să descopere cum să se roage împreună. Iată câteva idei pe care noi le-am găsit utile:
- Dacă rugăciunea cu voce tare împreună vi se pare puţin ciudată, încercaţi să vă împărtășiţi unul altuia două sau trei cereri de rugăciune! Apoi ţineţi-vă de mână și rugaţi-vă în tăcere unul pentru celălalt! Strângeţi mâna partenerului când aţi terminat și spuneţi „amin” împreună! Acest lucru vă permite să vă simţiţi apropiaţi și să vă susţineţi fără să vă simţiţi stânjeniţi.
- Ţineţi un jurnal la capul patului! În fiecare seară, înainte de a merge la culcare, vorbiţi despre lucrurile bune care s-au întâmplat și scrieţi cinci lucruri pentru care sunteţi recunoscători! Este un mod reconfortant și înălţător de a încheia fiecare zi împreună.
- Lăudaţi-L pe Dumnezeu împreună prin tot alfabetul! Gândiţi-vă la toate cuvintele care încep cu litera A și care Îl descriu pe Dumnezeu, cum ar fi „atotputernic”, „atotprezent” etc. Apoi faceţi același lucru pentru literele B, C și așa mai departe! Scrieţi toate cuvintele, pentru că veţi fi surprinși câte sunt! Este inspirator să ne gândim la aspectele caracterului lui Dumnezeu pe care tindem să le trecem cu vederea, cum ar fi faptul că El „nu va mai putea de veselie pentru tine” (Ţefania 3:17).
- Scrieţi-vă cererile de rugăciune pe cartonașe individuale și alegeţi câteva pe care să le exprimaţi în rugăciune în fiecare zi! Scrieţi, de asemenea, cum vi se răspunde la rugăciuni! Păstraţi cartonașele cu răspunsurile la rugăciune ca încurajare pe viitor!
- Trimiteţi-vă prin e-mail sau prin SMS o rugăciune unul pentru celălalt în cursul zilei, mai ales atunci când partenerul se confruntă cu o provocare!
- Faceţi o plimbare împreună și folosiţi lucrurile pe care le vedeţi pe drum ca sursă de inspiraţie pentru o rugăciune conversaţională!
- Adresaţi-I în scris lui Dumnezeu câte o rugăciune pentru partener și apoi citiţi-vă rugăciunile cu voce tare! Lăudaţi-L pe Dumnezeu pentru că v-a creat partenerul! Mulţumiţi-I pentru darurile speciale ale partenerului și pentru că v-a adus împreună! Spuneţi-I lui Dumnezeu cât de rău vă pare pentru modurile în care v-aţi rănit partenerul și încheiaţi printr-o rugăciune în care să exprimaţi trei dintre cererile speciale de rugăciune ale acestuia!
Rămâneţi proaspeţi din punct de vedere spiritual!
- Alăturaţi-vă amândoi unui mic grup de studiu biblic! Dacă aveţi copii mici, găzduiţi un grup la voi acasă, astfel încât să puteţi participa amândoi!
- Participaţi la o tabără dedicată căsătoriei sau familiei creștine!
- Găsiţi o activitate de slujire care să îmbine darurile și talentele voastre spirituale unice într-un proiect care vă pasionează pe amândoi! Poate fi hrănirea persoanelor fără adăpost sau îngrijirea curţii unei persoane cu handicap. A-L sluji pe Dumnezeu și a-i ajuta pe alţii împreună adaugă noi dimensiuni de bucurie relaţiei voastre.
- Depuneţi eforturi să vă dezvoltaţi împreună! Alegeţi o caracteristică pe care aţi dori să o vedeţi mai mult în vieţile voastre și apoi acţionaţi în mod intenţionat în acel sens: fiţi mai generoși, faceţi un gest secret de bunătate în fiecare săptămână, împărţiţi-vă casa cu alţii sau aveţi grijă de creaţia lui Dumnezeu!
- Faceţi ceva diferit: învăţaţi un cântec de laudă nou, memoraţi un capitol sau o carte scurtă din Biblie sau creaţi împreună o operă de artă inspirată!
Cea mai mare dintre ele este dragostea
Orice aţi face pentru a vă hrăni unul altuia spiritualitatea, există trei dimensiuni importante care vă vor ajuta să aveţi o relaţie spirituală pozitivă și echilibrată:
- Concentraţi-vă pe dragostea incredibilă a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre voi! „Noi Îl iubim pentru că El ne-a iubit întâi” (1 Ioan 4:19). Atunci când avem parte de acceptarea binevoitoare a lui Dumnezeu, de iertarea Sa totală și de dragostea Sa absolut nelimitată pentru noi, învăţăm cum să împărtășim această dragoste uimitoare unul cu celălalt. Spiritualitatea noastră personală și de cuplu înflorește atunci când continuăm să căutăm și să descoperim mai mult despre caracterul iubitor al lui Dumnezeu.
- Nu uitaţi că sunteţi cea mai importantă persoană de pe pământ care vă poate ajuta partenerul să înţeleagă dragostea lui Dumnezeu pentru el sau ea! Întrebaţi-vă: „Cum îl pot ajuta pe soţul meu/Cum o pot ajuta pe soţia mea să simtă dragostea lui Dumnezeu prin mine astăzi?” și „Ceea ce fac și spun ne apropie de Dumnezeu și unul de celălalt sau ne îndepărtează?”
- Nu păstraţi comorile iubirii lui Dumnezeu doar pentru voi! Găsiţi împreună modalităţi de a avea impact în comunitatea voastră! Simţiţi-vă bine și amuzaţi-vă planificând acte secrete de bunătate! Fiţi ospitalieri și descoperiţi încântarea de a-L sluji pe Dumnezeu împreună!
Acestea sunt câteva din modurile în care eu și soţul meu avem o viaţă spirituală împreună. Încercaţi-le și veniţi apoi și cu idei proprii!
Prea ocupaţi pentru a ne conecta unul cu celălalt
Nu aveţi destul timp pentru a avea o viaţă spirituală împreună?
Încercaţi unele dintre aceste idei simple:
- Creaţi momente în care să vă uimiţi împreună de lumea creată: priviţi stelele câteva minute, alegeţi o floare, o cochilie sau un fruct și analizaţi-le împreună, observaţi culorile și formele complicate, mirosiţi parfumurile, simţiţi texturile și gustaţi aromele!
- Analizaţi ceva creat cu propriile mâini și lăudaţi-L pe Dumnezeu pentru modelele uimitoare pe care v-a dat capacitatea să le realizaţi!
- Spuneţi-vă unul altuia cum simţiţi dragostea, slava sau pacea lui Dumnezeu în timpul zilei!
- Ascultaţi aceleași audiobookuri creștine în timp ce conduceţi mașinile proprii spre serviciu sau faceţi exerciţii fizice și vorbiţi despre ele atunci când sunteţi împreună!
- Scrieţi o scurtă rugăciune pentru partener și trimiteţi-i-o prin e-mail sau puneţi-i-o în buzunar!
- Lipiţi o listă de cereri de rugăciune pe frigider sau pe oglindă, unde o puteţi vedea în fiecare zi!
- Alegeţi pe rând versete din Biblie! Scrieţi-le sau trimiteţi-le prin e-mail unul altuia, astfel încât să puteţi reflecta amândoi la ele în timpul zilei, apoi vorbiţi despre ele când sunteţi din nou împreună!
- Sursă: https://semneletimpului.ro/