AcasăȘtiriInteligența artificială a ridicat primul om din scaunul cu rotile

Inteligența artificială a ridicat primul om din scaunul cu rotile

Un bărbat paralizat a putut să meargă din nou după ce a fost restabilită comunicarea între creierul său și măduva spinării folosind o „punte digitală” fără fir.

Așa-numita interfață computerizată a creierului este alcătuită din două implanturi electronice, câte unul în creier și măduva spinării, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Primul este plasat deasupra regiunii creierului responsabilă cu controlul mișcărilor picioarelor și poate decoda semnalele electrice generate atunci când ne gândim la mers.

În mod similar, celălalt implant este poziționat pe porțiunea măduvei spinării care controlează picioarele.

Cercetătorii spun că tehnologia revoluționară „transformă gândirea în acțiune”. Ea repară conexiunea întreruptă dintre creier și regiunea măduvei spinării care controlează mișcarea.

Un inginer olandez de 40 de ani, Gert-Jan Oskam, care a suferit o leziune a măduvei spinării într-un accident de bicicletă în timp ce lucra în China, în 2011, este primul pacient care beneficiază de această tehnologie. Acesta a observat schimbări în bine la câteva zile după ce chirurgii au calibrat implanturile.

Redescoperirea plăcerilor simple

„Cel mai surprinzător lucru cred că s-a întâmplat după două zile”, a spus Oskam.

„În mai puțin de cinci minute mi-am putut controla șoldurile”, a spus el.

De atunci, după „un lung drum” de antrenament, pacientul a putut să meargă, să urce scări și pe rampe.

Implanturile au rămas eficiente după un an, iar Oskam s-a putut descurca inclusiv când a fost singur acasă.

El a fost tratat de neurologi și neurochirurgi de la Spitalul Universitar din Lausanne din Elveția și de la Universitatea din Lausanne și de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne.

Implanturile în sine au fost dezvoltate de Comisia Franceză pentru Energie Atomică.

Cum funcționează tehnologia?

Guillaume Charvet, șeful proiectului, a declarat că implanturile folosesc „inteligență artificială adaptativă” pentru a decoda intențiile de mișcare din creier în timp real.

Odată ce AI identifică semnalele relevante, acestea sunt convertite în secvențe de stimulare electrică pentru măduva spinării, care activează mușchii picioarelor și provoacă mișcarea dorită.

În mod remarcabil, pacientul a experimentat îmbunătățiri ale percepțiilor sale senzoriale și ale abilităților motorii care au fost menținute chiar și atunci când puntea digitală a fost oprită – permițându-i să meargă cu cârje.

Profesorul Gregoire Courtine a spus că acest lucru sugerează că puntea digitală nu numai că a reparat măduva spinării bărbatului, dar a și „promovat creșterea de noi conexiuni nervoase”.

Oskam este singurul pacient pe care a fost testată puntea digitală, dar se speră că tehnologia ar putea fi folosită pentru a restabili funcțiile brațului și mâinii în viitor.

Tehnologia poate fi eficientă și în urma altor cauze de paralizie, cum ar fi cele provocate de accidentele vasculare cerebrale.

Sursă: https://unica.md/

6,472FaniÎmi place
258CititoriConectați-vă
1,162AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Cum va circula transportul public în perioada desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada 31 mai – 02 iunie 2023, circulația transportului public va fi organizată în regim special, având în vedere desfășurarea Summit-ului Comunității Politice Europene și respectiv, necesitatea deplasării...

Cine sunt eu? Identitatea are faţete multiple

Dacă ţi s-ar cere să te descrii, care ar fi trăsătura pe care ai dori  să o menţionezi mai întâi? Mulţi ar începe cu numele lor, poate chiar ar pomeni membrii cei mai apropiaţi ai...

Moldova Innovation Awards: Oportunitate extinsă pentru companiile IT și Creative din Moldova

Moldova Innovation Awards (MIA) anunță cu bucurie extinderea perioadei de depunere a aplicațiilor până pe 3 iunie. Această măsură vine în urma numeroaselor solicitări primite din partea companiilor care încă nu sunt rezidente ale Moldova...

ALTE ARTICOLE

Cine sunt eu? Identitatea are faţete multiple

Dacă ţi s-ar cere să te descrii, care ar fi trăsătura pe care ai dori  să o menţionezi mai întâi? Mulţi ar începe cu numele lor, poate chiar ar pomeni membrii cei mai apropiaţi ai...

Cu gândul la familia de sus

Căminul este locul unde trebuie să înceapă educaţia copilului. Aici este prima lui școală în care, avându-i pe părinţi ca instructori, trebuie să înveţe lecţiile menite să-l călăuzească în viaţă – lecţii de respect, ascultare,...

În căutarea echilibrului

Anul 2022 a fost poate mai bogat decât anii precedenţi în evenimente care au afectat întreaga lume. Nici nu am trecut de trauma produsă de pandemia de Covid-19, că planeta a fost nevoită să suporte,...