Nimeni nu poate trăi o viaţă fără regrete. O oportunitate ratată. O situaţie prost gestionată. O conversaţie pe care ţi-ai fi dorit să o ai înainte ca lucrurile să scape de sub control. Cu toţii am avut suficiente ocazii în care ne-am dorit să ne ascundem în gaură de șarpe din cauza a ceea ce (n-)am făcut. Există totuși câteva reguli pentru a trăi o viaţă pe care să o privești retrospectiv fără prea multe păreri de rău.
Fii credincios valorilor tale!
Bronnie Ware, asistenta australiană care a lucrat câţiva ani într-un centru paliativ, a scris o carte despre cele mai mari cinci regrete care îi bântuiau pe pacienţii pe care i-a îngrijit. „Dintre toate regretele și lecţiile împărtășite cu mine, regretul de a nu fi trăit cu adevărat pentru propria persoană era cel mai comun. De asemenea, era și regretul care provoca cea mai mare frustrare, deoarece pacienţii realizau prea târziu tot ce pierduseră.”
Cine eşti? – iată o întrebare la care nu e mereu ușor să răspunzi. Ea poate ţinti și spre setul tău de abilităţi, dar, în esenţă, vizează valorile și convingerile tale.
A fi sincer cu tine presupune, potrivit life coach-ului Michael Feeley, „integritate, convingeri, valori personale, onestitate, sinceritate, principii neclintite, autenticitate, capacitatea de a trăi distingând ceea ce este și ceea ce nu este acceptabil pentru tine”.
Înseamnă a trăi conform valorilor tale, și nu potrivit așteptărilor celorlalţi, iar pentru asta va fi nevoie uneori de curaj.
Alege să trăiești din plin!
O existenţă bogată înseamnă a lua parte cu toată inima la diferitele etape ale vieţii. Am ales în mod deliberat verbul „a lua parte”, în locul verbului „a se bucura”, pentru că sunt lucruri în viaţă care reprezintă o corvoadă, dar care adaugă valoare vieţii noastre.
Ar putea fi greu, de pildă, să te bucuri de acele nesfârșite drumuri cu mașina pe care le fac părinţii cu copii mici, dar ele ne îmbogăţesc viaţa. Petrecem timp cu copiii, avem ocazia să îi încurajăm în ceea ce fac, ne putem bucura împreună cu ei de victoriile lor și îi putem sprijini în eșecuri. Participarea la bogăţia copilăriei lor face propria ta viaţă mai îmbelșugată.
Întreabă orice părinte căruia i-au plecat copiii de acasă și îţi va spune că timpul trece repede. Profită de fiecare moment!
Desigur, nu este vorba doar de copii, ci de toate lucrurile pe care le faci ca să ai o viaţă plină – despre autodezvoltare sau despre a face ceea ce te pasionează. În cele din urmă însă, oamenii – familia și prietenii – au cel mai însemnat aport la bogăţia unei vieţi.
Întreţine-ţi relaţiile!
Conexiunea socială este „unul dintre cei mai semnificativi factori ai bunăstării noastre”, spune politologul Robert Putman în Bowling Alone.
O reţea socială bine închegată le aduce membrilor ei nenumărate beneficii pentru sănătate – de la susceptibilitatea mai mică de a răci la un risc mai scăzut de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, cancer, depresie și decese premature din orice cauză. Legăturile strânse de familie, reţelele de prietenie, participarea la evenimente sociale și afilierea la asociaţii religioase sau civice sunt benefice vieţii.
Longevity Project, un studiu major asupra îmbătrânirii, a descoperit că este vorba mai mult decât de „atmosfera plăcută a prieteniilor care sunt asociate cu o viaţă lungă. Elementele practice contează cel mai mult – să fii în legătură cu membrii familiei, să faci diverse lucruri cu prietenii și să-i ajuţi pe alţii.”
Ceea ce primim și ceea ce oferim într-o relaţie, grija și sprijinul reciproc fac o diferenţă reală.
Menţine echilibrul între viaţa profesională și viaţa personală!
„Am fost atât de neînţelept!” s-a confesat John, unul dintre pacienţii în stadiu terminal pe care îi îngrijea Ware. Muncise excesiv de-a lungul vieţii, iar acum, în ultimele sale zile, realiza că nu avea o relaţie apropiată cu niciunul dintre membrii familiei.
„Nu este nimic rău să-ţi iubești munca, să fii dedicat în ceea ce faci, dar viaţa înseamnă mult mai mult decât muncă. Menţinerea unui echilibru este esenţială”, concluziona bărbatul.
Din păcate, era prea târziu pentru ca John să reașeze piesele corect în puzzle-ul unei vieţi devorate de muncă. Munca este importantă, dar nu trebuie să ne domine viaţa. Dacă ești căsătorit, ai făcut un legământ că relaţia maritală va juca un rol esenţial în viaţa ta; dacă ai copii, ei au nevoie de ambii părinţi. Și, desigur, trebuie să rezervi timp și lucrurilor pe care le faci pentru tine însuţi, precum hobbyurile.
Începe să economisești bani cât mai devreme!
Unul dintre sfaturile pe care le dau pensionarii generaţiilor mai tinere este să facă economii. Nu doar că vei avea nevoie de bani în perioada care urmează pensionării, dar în fiecare etapă a vieţii ai nevoie de bani să îţi finanţezi proiectele. Achiziţionarea unei case presupune un efort financiar uriaș, creșterea copiilor este costisitoare, stilul nostru de viaţă este menţinut cu anumite costuri.
Dacă vrei să îţi atingi obiectivele financiare, ai nevoie de un plan, iar acest lucru presupune alcătuirea unui buget. Chiar dacă ideea respectării unui plan financiar poate părea restrictivă, avem nevoie să știm unde se duc banii noștri și cum putem face alegeri financiare corecte. Uneori, poate fi nevoie de ajutorul unui specialist pentru a ne ajusta modelul de comportament financiar. În orice caz, cu cât ne punem în ordine mai devreme resursele financiare, cu atât le oferim mai mult timp pentru ca ele să crească.
Trăiește-ţi viaţa în mod plenar!
Niciunul dintre noi nu știe unde ne va purta viaţa. Profesorul Randy Pausch, diagnosticat cu cancer pancreatic – un diagnostic care echivala cu o condamnare la moarte – a ţinut ultima sa prelegere la Universitatea Carnegie Mellon (SUA). Prelegerea a avut peste 18 milioane de vizionări pe YouTube.
„Am vorbit despre bucuria de a trăi, despre cât de mult am apreciat viaţa, chiar și atunci când mi-a rămas atât de puţin din ea”, a scris el în The Last Lecture. Lovit de cea mai rea veste posibilă, Pausch a decis să trăiască până în ultima clipă: „Nu sunt într-o etapă de negare. Văd cât se poate de deslușit că mă așteaptă inevitabilul. Trăiesc ca și cum aș muri, dar, în același timp, trăiesc ca și cum aș trăi încă.”
La scurt timp după ce a primit diagnosticul, medicii au subliniat cât de important era să se comporte ca și cum ar mai rămâne prin preajmă o perioadă. Răspunsul său a fost: „Doctore, tocmai mi-am cumpărat o mașină decapotabilă și mi-am făcut vasectomie. La ce te-ai putea aștepta mai mult de la mine?”
Pentru o viaţă fără regrete, oferă-I lui Dumnezeu o șansă!
Există un motiv foarte practic pentru care merită să-I oferi lui Dumnezeu o șansă. În studiul său despre „zonele albastre” (locurile în care oamenii ating centenarul mai frecvent decât în restul lumii), Dan Buettner observă că, deși fiecare zonă albastră are reţeta ei de longevitate, credinţa este un ingredient universal: „Centenarii sănătoși de pretutindeni au credinţă. Se pare că oamenii care acordă atenţie laturii lor spirituale au rate mai scăzute de boli cardiovasculare, depresie, stres și sinucidere, iar sistemul lor imunitar pare să funcţioneze mai bine.”
Realitatea este că, dacă logica e singurul instrument de care ne folosim, nu putem descoperi adevărul despre existenţa lui Dumnezeu. Avem nevoie de credinţă.
Singura cale de a răspunde într-o manieră „obiectivă, nemilos de raţională” existenţei lui Dumnezeu – fie că este o „forţă creatoare exterioară, un spirit iubitor care locuiește în noi sau o zeitate în orice altă formă” – este să rămâi agnostic, respingând teismul sau ateismul, spune cercetătorul Hugh Mackay, în cartea sa The Good Life.
Agnosticismul susţine că adevărul despre existenţa lui Dumnezeu este necunoscut și nu poate fi dovedit. „E o poziţie care atacă atât convingerile teiștilor, cât și pe cele ale ateilor, făcându-i să pară ușor patetici”, pentru că ambele categorii au certitudinea că deţin dovezi care îi îndreptăţesc să ajungă la o concluzie.
Sigur că foarte puţini oameni sunt necruţător de raţionali, iar Mackay admite că o realitate „de nedemonstrat” nu este neapărat falsă ori inutilă. Într-o societate care Îl respinge tot mai mult pe Dumnezeu, merită să Îi dai o șansă, ca să nu fii chinuit de regrete mai târziu.
Nimeni nu își trăiește viaţa luând cele mai bune decizii, așadar fără să adune regrete pentru alegerile sale nefaste. Ceea ce putem face însă este să valorificăm lecţiile pe care ni le oferă regretul și să ne trăim viaţa cu rost, așa încât numărul deciziilor regretabile să fie din ce în ce mai scăzut.
Sursă: https://semneletimpului.ro/